No-touch behandeling

Sinds de lockdown in het voorjaar van 2020 ben ik bezig geweest een alternatief voor contact-behandeling te ontwikkelen. Voorwaarde voor mijzelf was dat het effectief zou zijn, en helemaal zou passen bij mijn verdere manier van werken. Dus niet een trucje met technieken, maar vanuit werkelijk contact. En mijn indruk is dat dit aardig is gelukt!

In diverse vormen van lichaamsgerichte therapie gebruik ik mijn handen vooral om de feedback van lichaam/innerlijk op te pikken. Ik luister dan als het ware met mijn handen. Het effect van zo’n behandeling ontstaat vooral door aandacht, interactie en bewustwording. Dat maakt dat je innerlijk allerlei “blokkades” (verkrampingen op lichamelijk en/of emotioneel niveau) kan loslaten.

Echter, al deze dingen zijn ook heel goed mogelijk zonder aanraking! Zolang ik je maar kan zien, vertellen je ademhaling, spierspanning, gelaatstrekken, lichaamshouding, stem, etc. heel subtiel wat er vanbinnen allemaal gebeurt. Het “luisteren” blijkt langs deze weg even effectief als mbv aanraking.
En waar eerder vooral de aanraking je aandacht en bewustwording stuurde, maak ik meer gebruik van woorden en beelden.


Dit alles betekent dat no-touch behandelingen óók mogelijk zijn op momenten dat contactberoepen verboden zijn! De behandeling vindt plaats in de praktijk (dus met minimaal anderhalve meter afstand), of via beeldbellen.


Hieronder kan je enkele ervaringen met no-touch behandeling lezen:

Ik heb inmiddels 3 behandelingen op afstand mogen ontvangen van Peter. Alhoewel ik er best vertrouwen had in dat een dergelijke behandeling evengoed effect zou gaan hebben, was het alsnog even afwachten hoe zich dit zou verhouden tot een ‘reguliere’ behandeling. Ik ben positief verrast over het effect van de behandelingen op afstand. Elke afwijking in houding, verandering van ademhaling, of welk signaal dan ook: wordt moeiteloos door Peter opgepikt, wat er in resulteert dat ik me na een behandeling op afstand evengoed echt behandeld voel. Alhoewel ik nog altijd de voorkeur geef aan de ‘gewone’ behandeling, ben ik ontzettend blij dat ik binnen de huidige situatie de mogelijkheid heb om dit te ervaren. Ik weet zeker dat ik met heel wat meer (fysieke) ongemakken rond zou lopen als die mogelijkheid er niet zou zijn.”


Voorafgaand aan de no-touch behandeling had ik geen verwachtingen. Ongeacht op welke wijze je bij Peter komt, hij weet je altijd iets mee te geven. Al zou het een goed gesprek zijn geworden, dan nog had Peter mij inzichten mee kunnen geven. Voor mij was de no-touch behandeling niet alleen een goed gesprek, maar was het voor mij gelijk aan een reguliere behandeling. Peter neemt je door middel van visualisaties én zijn bewustzijn (het belangrijkste binnen een behandeling) helemaal mee in jouw eigen lichaam. Hierdoor kon ik als het ware Peter zijn handen voelen op mijn lichaam en op die manier mijn eigen bewustzijn vergroten en luisteren naar wat mijn lichaam wilde vertellen.

Persoonlijk is er voor mij geen verschil tussen de reguliere – of de no-touch behandeling. Allebei zijn ze van harte aan te raden!”


Vooraf was ik erg nieuwsgierig hoe je de behandeling op afstand zou uitvoeren, maar ik weet met mijn Reiki ervaring dat het mogelijk is dus maakte me geen zorgen dat het niets zou doen. Ik heb de behandeling ervaren als prettig en merkte ook dat ik op bepaalde vlakken meer voelde dan bij een behandeling met aanraking. Misschien omdat ik anders gefocust ben op je handen en nu echt op mezelf. Waar het bij de behandeling met aanraking meer gaat om lichaam en daardoor geest, lijkt het alsof het bij behandeling zonder aanraking eerst meer om geest en dan om lichaam gaat. En gezien lichamelijke klachten daar ook meestal beginnen is dit even effectief of zelfs effectiever.

Ik denk dat als de corona tijden ooit voorbij zijn een afwisseling tussen beide behandelingen een goede optie is.”


Vooraf had ik niet echt een idee hoe de behandeling zonder aanraking zou zijn omdat ik er vanuit ging dat het alleen praten zou zijn. Blij verrast was ik dat het eigenlijk hetzelfde was. Jouw stem en vragen begeleidden mijn innerlijk proces en wonderlijk genoeg voelde ik zonder moeite waar de blokkade zat.

Ik zou zeker vaker voor deze manier kiezen voornamelijk omdat ik het heel diep heb ervaren.”